Dnevnik d.d., Projekt Gazela

Projekt izbora najboljšega hitro rastočega podjetja

Potrebujete unikatno storitev? Kontaktirajte nas

Od leta 2009 dalje dr. Nenad Savič sodeluje kot član metodološke komisije v vsakoletnem izboru najboljšega hitro rastočega podjetja v organizaciji časopisne hiše Dnevnik. V tem obdobju je opravil metodološke intervjuje v naslednjih podjetij:

  • 2016: MIGI, d. o. o, MEBOR d. o. o., Euro Plus d. o. o., AMPLEXOR Adriatic d. o. o.
  • 2015: Dynacast Lož d. o. o.
  • 2014: Plastika Skaza d. o. o., MI Elektronika d. o. o., Ferro Črtalič d. o. o.
  • 2013: L‐TEK elektronika d. o. o, ORO 3 CNC d. o. o., Letrica Bovec d. o. o.
  • 2012: GEN‐I, d. o. o., Dewesoft d. o. o., Termotehnika d. o. o.
  • 2011: ROTO – PAVLINJEK d. o. o., XLAB d. o. o., SPIT d. o. o.
  • 2010: EL‐TEC MULEJ d. o. o., Apollo d. o. o, EKTEN d. o. o.
  • 2009: Blažič, robni trakovi, d. o. o., EUREL d. o. o., SEC d. o. o, Dewesoft d. o. o., Flycom d. o. o.

Verodostojnost izbora temelji na skrbno oblikovani in natančni metodologiji, nad katero bdi metodološka komisija. Metodološki intervjuji obsegajo osem vsebinskih sklopov, ki omogočajo podrobno seznanitev s poslovnim modelom podjetja in dejavniki njegove uspešnosti. Izvedeni intervjuji in nadaljnja razprava med člani metodološke komisije o vseh vključenih podjetjih zagotavlja bogat vpogled v nastajanje in različne oblike preoblikovanj poslovnih modelov.
 
gazele_logo_2016_3


Razmišljanje dr. Nenada Saviča o projektu Gazela je zajeto v dveh izjavah v časovnem razmiku šestih let, objavljenih v časopisu Dnevnik. Izjavi kažeta na bistvo gazeljih poslovnih modelov: Biti drugačen in biti odličen!

2016:

Gonila delovanja gazel so zelo preprosta. »Bolje, da drugi kopirajo nas, kot da mi kopiramo druge,« je vodilna misel enega od njih, ki je hkrati značilna tudi za vse ostale.

2010:

Gazela, uspeh tebe ljubi.
Špartanska mati in žena je svojemu otroku ali možu, preden je odšel v boj, rekla »Vrni se s ščitom ali na ščitu.« Kaj nam poreko naše žene in matere danes, ko se odpravljamo v globalizacijsko vojno za dobrine in kupce. Bomo zmagovali z vojaško silo? Zagotovo ne. Z močjo nafte? Prav tako ne. Z ekonomijo obsega? Malo verjetno. Z modrostjo? Bilo bi dobro. Z bistroumnostjo, ustvarjalnostjo, inovativnostjo? Zelo zaželeno. In ko vstopim skozi vrata gazel, vedno odkrijem ravno to, bistroumnost, ustvarjalnost in inovativnost, poleg trdega dela v sproščenem vzdušju, seveda.

Čeprav dva pomembna podatka, ki razkrijeta gazelo – petletni indeks rasti prometa in števila zaposlenih –, pogosto povzročita rdečico na licih lastnikov, ko jih javno objavimo, naša lica še pogosteje zardijo, ko poslušamo opise njihovega delovanja, ki stojijo v ozadju doseganja teh in drugih pokazateljev njihovega uspešnega dela. Še vedno prepogosto od zavisti, čeprav bi se morali iskreno veseliti njihovih uspehov in se od njih učiti, kajti v njihovo delo je vgrajena kultura poslovne odličnosti, ki jo sam razumem kakor nenehno iskanje meja, ki jih lahko premaknemo v dobro kupcev, sodelavcev, družbe in okolja.

In letošnje gazele zopet dokazujejo, da znajo premikati meje v dobro kupcev, zaposlenih, v dobro družbe in v dobro okolja. In če sem jaz del te družbe, pomeni, da jih premikajo tudi v moje dobro, zato se veselim njihovega uspeha, saj je ta tudi del mojega uspeha. Prizadevam si, da bi se val razvoja kulture poslovne odličnosti tudi s pomočjo gazel začel prelivati preko celotne Slovenije in da bodo njihovi ter hkrati naši uspehi dosegli in ohranili tudi odmevno mednarodno raven.